IIF: O 'reala posibilitate' ca sa asistam la iesirea Ciprului din zona euro

Data publicarii: 29-03-2013 | International

Institutul International pentru Finante (IIF), reprezentant al celor mai mari banci din lume, mentionat joi ca exista o 'posibilitate reala' de a asista la iesirea Ciprului din zona euro dupa controversatul plan financiar de salvare pe care Nicosia l-a acceptat recent, noteaza AFP.

'Este primul caz in care putem vedea o forma de iesire (din zona euro) ca pe o posibilitatea reala', a declarat economistul-sef al IIF, Philip Suttle, adaugand ca aceasta ar fi 'mult mai usor' pentru o tara mica, de dimensiunile Ciprului. 

'Ciprul este pe cale sa suporte toate costurile legate (...) de euro, fara sa aiba vreun beneficiu', a subliniat el in cursul unei conferinte de presa, referindu-se la deprecierea depozitelor bancare si la 'depresiunea' economica inevitabila pentru aceasta tara al carei sector financiar, crucial pentru economie, a fost amputat. 

Sub presiunea creditorilor internationali - troica formata din FMI, UE si BCE -, Ciprul a acceptat falimentul bancii Laiki, a doua ca marime din tara, si impozitarea conturilor mai mari de 100.000 de euro in schimbul unui ajutor in valoare de 10 miliarde de euro. 

'Singura solutie pentru tara ar reprezenta-o devalorizarea', imposibila cu moneda unica, a atras atentia Suttle, apreciind ca iesirea Ciprului din zona euro nu ar fi insotita 'in mod necesar' de repercusiuni in Europa. 

In schimb, IIF si-a exprimat ingrijorarea legata de consecintele planului cipriot de salvare asupra altor banci europene aflate in dificultate. 

'Este absolut sigur ca aceasta va majora costurile finantarii (...) bancilor slabe sau percepute ca slabe', in special din Spania, Portugalia sau Italia, a mai afirmat Suttle. 

'Astfel, sunt agravate intr-un anume fel provocarile cu care se confrunta aceste tari', a adaugat el. 

IIF, organizatie cu sediul la Washington, reprezinta interesele a peste 470 de institutii financiare din intreaga lume.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: